Sociaal netwerk Facebook heeft de mailcontacten van anderhalf miljoen gebruikers naar zijn eigen servers geüpload zonder hier eerst toestemming voor te vragen, laat het bedrijf aan Business Insider weten. Volgens Facebook gebeurde dit per ongeluk.

Eerder bleek Facebook nieuwe gebruikers om de wachtwoorden van e-mailaccounts te vragen om hun identiteit op deze manier te verifiëren. Op de hierop volgende pagina stond vermeld dat de contacten van gebruikers werden geïmporteerd, zonder dat dit geweigerd kon worden.

Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt dat de contactenlijsten inderdaad zonder toestemming naar de servers van Facebook werden geüpload.

"Vorige maand zijn we gestopt met ons e-mailverificatiesysteem", stelt een Facebook-woordvoerder. "Uit nader onderzoek bleek dat de adresboeken van gebruikers ook per ongeluk naar Facebook werden geüpload. De contactenlijsten zijn niet met anderen gedeeld en we gaan ze verwijderen. Getroffen klanten worden op de hoogte gebracht."

Facebook stond in het afgelopen jaar centraal in meerdere dataschandalen. Gegevens van het sociale netwerk zouden onder meer door databedrijf Cambridge Analytica zijn misbruikt voor politieke advertenties.