RIJSWIJK - Een internetter heeft zondag de ANP-berichtgeving over de begroting van het kabinet-Balkenende voortijdig op internet gezet. Het Algemeen Nederlands Persbureau spreekt van diefstal en zoekt de zaak uit.

Het persbureau leverde zaterdag een aantal berichten aan dagbladen en omroepen opdat zij hun berichtgeving over prinsjesdag kunnen voorbereiden onder de voorwaarde dat deze pas dinsdagmiddag openbaar wordt gemaakt. Een persoon die zich NH2BA noemt en blijkbaar toegang had tot deze kopij heeft de berichten echter in een nieuwsgroep op
internet

"Wij hebben de indruk dat iemand bij onze afnemers de zaak op internet heeft gezet, maar we weten nog niet wie. De stukken over prinsjesdag gaan naar een groot aantal afnemers, dat zijn bij elkaar vele honderden journalisten. We hebben de plicht om uit te zoeken wie het embargo om zeep heeft geholpen", aldus adjunct-hoofdredacteur W. ten Brink van het ANP in een reactie.

VROM

Wie met Howards Home, een zoekmachine gespecialiseerd op nieuws, zoekt naar de miljoenennota vindt naast de al bekende schending van het embargo ook een persbericht van VROM op de nieuwsdienst van
overheid.nl

Volgens nieuwsbank, het bedrijf dat de persberichten op site van overheid.nl verzamelt, is de persvoorlichter van VROM verantwoordelijk van het schenden van het embargo. "VROM heeft waarschijnlijk het persbericht laten publiceren bij ANP perssupport, maar is vergeten te zeggen dat het onder embargo geplaatst moest worden", aldus nieuwsbank.