De Staatsdoema, het lagerhuis van het Russische parlement, heeft dinsdag ingestemd met een omstreden nieuwe wet die Moskou meer controle moet geven over het internet in Rusland.

Het doel van de wet is om al het Russische internetverkeer door knooppunten te sturen die door de autoriteiten worden beheerd. Het wetsvoorstel moet ook de mogelijkheid bieden waarmee de bron van internetverkeer achterhaald kan worden, waardoor ook verboden inhoud geblokkeerd kan worden.

Daarnaast moet het land een eigen domeinnaamsysteem (DNS, het protocol waarmee webadressen worden gekoppeld aan de bijbehorende IP-adressen) krijgen. Daarmee moet het internet blijven werken als Rusland wordt afgesloten van de internationale internetstructuur.

De Russische oppositie en mensenrechtenactivisten in het land hebben zich tegen de wet uitgesproken. Zij vrezen onder meer dat de vrijheid van meningsuiting in het geding komt.

De Russische telecomautoriteit probeerde een jaar geleden om de chatdienst Telegram te blokkeren, nadat de dienst weigerde toegang te geven tot de chatberichten van gebruikers. De blokkeerpoging mislukte, waardoor Telegram in Rusland nog steeds gebruikt wordt.

Voordat de wet van kracht wordt, moet die nog worden goedgekeurd door de Federatieraad, het hogerhuis in het Russische congres. Daarna moet ook de Russische president Vladimir Poetin zijn akkoord geven.

Naar verwachting treedt de wet op 1 november in werking.