Beveiligingsbedrijf Bitdefender heeft een nieuwe soort malware ontdekt die stiekem YouTube-video's bekijkt en op advertenties klikt, meldt Techcrunch.

De malware wordt Scranos genoemd en werd voor het eerst ontdekt in november. Recent zijn er veel meer gevallen van geïnfecteerde computers opgedoken. Naar schatting zijn er al meer dan tienduizend computers geïnfecteerd.

De malware is gericht op Windows-computers. De gevaarlijke software zit verstopt in misleidende apps die zich voordoen als videospelers en e-book-apps.

Op het moment dat de malware geïnstalleerd wordt, nestelt deze zich in verschillende browsers op de computer en stuurt wachtwoorden en gebruikersnamen door.

Scranos opent na installatie een verborgen browservenster en start steeds nieuwe video's op YouTube. Door de video's af te draaien, worden advertentie-inkomsten gegenereerd. Daarnaast abonneert de malware zich via de geïnfecteerde computer op verschillende kanalen.

Ook andere platformen doelwit van Scranos

Niet alleen YouTube, maar ook Facebook-, Amazon- Steam- en Airbnb-accounts zijn doelwit. De malware zoekt naar accountgegevens van deze platformen en stuurt wachtwoorden en gebruikersnamen door naar de beheerder van de malware.

Malware wordt door hackers veel gebruikt om toegang te krijgen tot gegevens op een computer. Daarnaast kunnen hackers via deze software geïnfecteerde computers voor zich laten werken, bijvoorbeeld om cryptovaluta als bitcoin te minen.