De ontwikkeling en invoering van het nieuwe ICT-systeem voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is per direct gestopt. Dat schrijft minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Schouten stelt dat het project INSPECT meer geld gaat kosten dan aanvankelijk werd gepland. Ook wordt de datum van oplevering niet gehaald.

Bureau ICT-toetsing deed onderzoek naar de voortgang van het project INSPECT en adviseerde om te stoppen. Dat advies volgt de minister op. Met INSPECT zouden toezichthouders worden geholpen bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Inspecteurs die al met onderdelen van het systeem werken, kunnen hun inspecties voorlopig blijven uitvoeren, schrijft Schouten.

Voor het project werd uiteindelijk 95 miljoen euro begroot. Daarvan is nog 30 miljoen euro over. Uit het onderzoek blijkt dat er nog eens tientallen miljoenen euro's nodig zouden zijn om het project af te ronden.

Kosten ICT-projecten vallen vaker hoog uit

In het verleden bleek al dat ICT-projecten van de overheid vaker veel hoger uitvielen dan vooraf werd begroot. In 2014 bleek uit onderzoek dat de overheid jaarlijks tussen de 1 en 5 miljard euro verspilde door ICT-mislukkingen.

Eind 2015 stopte het ministerie van Defensie met de ontwikkeling van het grootste en duurste ICT-project van de overheid ooit. Het ging om een automatiseringssysteem ERP, dat sinds 2004 in ontwikkeling was. Het project zou ten minste 433 miljoen euro hebben gekost.