ROTTERDAM - De politierechter in Rotterdam heeft de zaak tegen mannen die ervan worden verdacht in 2002 een chatsessie met prins Willem-Alexander en prinses Máxima te hebben verstoord vrijdag voor onbepaalde tijd aangehouden. Het onderzoek is terugverwezen naar de rechter-commissaris, omdat de advocaten pas enkele dagen voor de zitting de dagvaarding ontvingen en niet alle dossiers volledig hadden ingezien.

Het onderzoek richt zich verder op twee verdachten, uit Terneuzen en Almere. Rechter C. Foy vond dat het Openbaar Ministerie (OM) te lang had gewacht met het dagvaarden van de derde verdachte die destijds minderjarig was en verklaarde het OM in dit geval niet-ontvankelijk. Foy erkende dat het onderzoek lang duurde, maar achtte het wel aannemelijk dat het veel tijd kostte om het technische verhaal te vertalen in een helder verslag.

De rechter liet weten dat hij bij het bepalen van de strafmaat mogelijk rekening houdt met de lange periode dat de zaak al sleept. Het internet-onderhoud van Willem-Alexander en Máxima met een geselecteerd gezelschap duurde op 22 januari 2002 maar kort, aangezien de internetsite onbereikbaar werd. Volgens justitie hebben de verdachten opzettelijk een aanval op de server gedaan, waardoor het computersysteem onbruikbaar werd.