AMSTERDAM - Meer dan de helft van de Nederlandse jongeren had deze zomer een vakantieliefde. Ruim de helft hiervan heeft nog steeds contact met die vakantieliefde, vooral via e-mail/MSN. Bijna eenvijfde van de jongens gaf aan met hun vakantieliefde naar bed te zijn geweest, tegenover eentiende van de meisjes. Dit blijkt uit het tweede Youth Report, een enquête gehouden door online community Sugababes.nl onder 6.000 van haar leden in de leeftijd 13 t/m 24 jaar.

Van de jongeren die nog contact hebben met hun vakantieliefde, gebruikt driekwart e-mail/MSN. Chantal (14): "Het werkt niet altijd, maar schrijven en MSN'en blijft altijd leuk. Ik heb nu ook veel contact met vakantievrienden uit Frankrijk; en dan zeggen ze dat MSN niet leerzaam is!"

Toch blijkt dat jongeren zich online soms toch anders gedragen, zo weet ook Cecile (15), haar vakantieliefde woont in Groot Brittannië: "Het bleek dat hij op MSN ook heel anders deed dan in het echt, dus ik ben hem langzaam gaan vergeten en daar ben ik wel blij om."

Jongeren waren deze zomer in de ban van de liefde. Van de jongeren in de leeftijd 13-15 had 60 procent een vakantieliefde, in de leeftijd 19-24 is dat iets meer dan 40 procent. 90 procent van de 13-15-jarigen gaf aan alleen verliefd te zijn geweest of te hebben gezoend met hun vakantieliefde. De oudere jongeren gingen verder: in de leeftijd 19-24 gaf bijna de helft aan met hun vakantieliefde naar bed te zijn geweest.

Afstand

De meeste jongeren geven aan dat een vakantieliefde ook daadwerkelijk uit kan groeien tot een serieuze relatie, maar dat de afstand hierbij van groot belang is. Jessy (14): "Ik vind dat als iemand dichtbij woont, het wel gaat. Anders zou het misschien een tijdje goed gaan, maar dan zie je elkaar steeds minder en heb je alleen maar verdriet." Zoals altijd zijn er wel uitzonderingen, zo legt Vivian (17) uit: "Een vriendin van me heeft een vakantievriendje uit Zuid-Holland en wij wonen in Limburg. Ze zien elkaar elk weekend, gaat super goed!"

De één zwijmelt nog lang na over haar vakantievriendjes, de ander ziet het nut er niet van in om verliefd te worden in het buitenland. Hoe dan ook, de zomer en de andere omgeving lijken de ideale omstandigheden om verliefd te worden. In sommige gevallen levert dat een langdure relatie op, in andere gevallen gaat men in Nederland gewoon weer verder met het dagelijkse leven. Of zoals Rosanne (16) zegt: "Vakantieliefdes horen thuis in de vakantie, meer niet."