AMSTERDAM - De verschillen tussen sites waar legaal muziek kan worden gekocht zijn groot. De Consumentenbond heeft een onderzoek gedaan naar negen van dergelijke sites. Daarbij is gekeken naar allerlei aspecten, in het bijzonder naar gebruiksgemak, aanbod en kosten.

Zo is bijvoorbeeld getest of het aanmelden handig is. Bij alle diensten, behalve TMF en Toost Music, moet de internetter zich aanmelden. Daarna is het mogelijk om met een gebruikersnaam en wachtwoord toegang krijgen tot de dienst. MSN Music wil eerst geld zien. Free Record Shop wil zo veel van de gebruiker weten dat het aanmelden een stuk langer duurt. Bij iTunes moet er eerst een apart programma worden geinstalleerd, waarlangs de aanmelding verloopt.

Tevens is aan de hand van een lijst van 50 nummers naar het aanbod gekeken en is achterhaald wat de prijzen per liedje zijn (de prijsverschillen per site zijn enorm). Voor één nummer varieert de prijs van 0,08 euro (AllofMP3) tot 1,40 euro (Toost Music). Ook de kosten voor hele albums lopen sterk uiteen.

Van de negen onderzochte sites scoort MP3Search het best, Commodoreworld het slechtst. Op een goede tweede plaats staat de muziekwinkel van Apple, iTunes. De testers waren met name teleurgesteld in de ingewikkelde aanmeldprocedure en het exclusieve .aac-formaat dat niet-iPod-gebruikers in principe uitsluit. Er zijn echter wel programma's op het internet te vinden die het aac-formaat kunnen omzetten in mp3.

De lijst:

1. MP3 Search
2. iTunes
3. AllofMP3
4. Toost Music
5. MSN Music
6. TMF
7. Free Record Shop
8. Emusic
9. Yeahronimo (Commodoreworld)

Overigens is het downloaden, ook via de gratis p2p-netwerken, legaal. Het aanbieden (uploaden) is echter wel verboden volgens de Nederlandse wet. Het volledige onderzoek wordt gepubliceerd in de nieuwste uitgave van De Digitale Consument van de Consumentenbond.