AMSTERDAM - Google begint vanaf vrijdag ook in Nederland, Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje met het digitaliseren van boeken. Naast een samenwerking met de wetenschappelijke uitgeverij Brill, gaat het internetbedrijf ook samenwerken met bibliotheken, het Google Print Bibliotheekproject.

Het internetbedrijf wil het daarmee makkelijker maken om boeken te vinden die niet meer verkocht worden. Beide Google Print -projecten helpen gebruikers om meer van 's werelds boeken te kunnen ontdekken.

Door boeken en publicaties kosteloos via internet doorzoekbaar te maken, bereiken uitgevers en auteurs nieuwe lezers en kunnen zij hun omzet verhogen. Ze komen in contact met de miljoenen gebruikers van de zoekmachine in de wereld. De deelnemende uitgevers trekken zo meer bezoekers naar hun websites en verdienen extra inkomsten via gelinkte advertenties.

De boeken kunnen via de Google zoekindex direct bij de uitgevers of online boekwinkels worden besteld. Dat kan via de 'Koop dit Boek'-hyperlinks, die indien gewenst, geïnteresseerden doorlinken naar de website van de uitgever. Deze hyperlinks zijn een vast onderdeel van de Google Print-website.

De zoekmachine zal op de betreffende websites de functies uitschakelen voor het afdrukken, kopiëren of opslaan van de teksten. Uitgevers houden zelf de beschikking over hun content en kunnen kiezen hoeveel van een uitgave online is in te zien, variërend tussen minimaal 20 procent en 100 procent.