Een rechtbank in het Britse Liverpool heeft vrijdag een gevangenisstraf van vijf jaar en vier maanden opgelegd aan Thomas White, de oprichter van illegale online handelsplaats Silk Road 2. Dat schrijft Motherboard.

White heeft schuld bekend aan drugshandel, witwassen en het maken van 'ongepaste beelden van kinderen'. In november 2014 werd White gearresteerd, daarna was hij op borgtocht vrij. De zaak werd tot nu toe grotendeels geheimgehouden voor buitenstaanders.

In 2013 werd de illegale marktplaats Silk Road offline gehaald door de FBI. Daarbij werd oprichter Ross Ulbricht gearresteerd. Hij zit een levenslange gevangenisstraf uit.

Na het sluiten van het originele Silk Road werd al snel opvolger Silk Road 2 opgericht. Dat deed White onder de schuilnaam Dread Pirate Roberts 2 samen met enkele andere oudgedienden van Silk Road. De marktplaats was net als zijn voorganger alleen via het dark web bereikbaar, het afgeschermde deel van het internet.

De nieuwe versie werd eind 2014 door de FBI gesloten. Motherboard schrijft dat Silk Road elke dag honderdduizenden dollars omzette. De zaak liet op zich wachten, omdat volledige onderzoeksgegevens van de FBI pas in december 2018 aan het Verenigd Koninkrijk werden overhandigd.