Persbureau Associated Press (AP) stopt niet met zijn factchecks voor Facebook zoals eerder aangenomen, maar breidt deze juist uit naar Spaanstalige berichten. Dat schrijft AP op vrijdag.

De BBC meldde in februari dat AP en factcheckwebsite Snopes gestopt waren met de factchecks die ze voor Facebook uitvoerden. AP zou 'in gesprek zijn' met Facebook.

AP maakt nu bekend dat die gesprekken juist gingen over een verdieping van de samenwerking. Zo wil het persbureau ook Spaanstalige berichten gaan factchecken. Daarnaast is AP van plan om meer video's op waarheid te gaan controleren, waaronder video's die door gebruikers worden geplaatst.

De samenwerking ging in 2016 van start en is bedoeld om desinformatie op het socialemediaplatform te bestrijden. Daarbij krijgen de deelnemende bedrijven toegang tot berichten die door gebruikers als onjuist worden aangemerkt. Naast AP zijn in de Verenigde Staten de websites PolitiFact en FactCheck.org betrokken bij het factcheckproject.

Nederlandstalige Facebook-berichten worden door NU.nl op desinformatie gecontroleerd. Het project Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden deed dit tot februari 2018.