Sinds 2019 is er voor 1,7 miljoen euro aan schade gemeld voor fraude met advertenties rond bitcoin met nepuitspraken van bekende Nederlanders, meldt de Fraudehelpdesk aan NU.nl na eerdere berichtgeving door de NOS.

Een woordvoerder van de Fraudehelpdesk laat aan NU.nl weten dat 135 gedupeerden bij de organisatie een melding hebben gemaakt. De slachtoffers zouden van januari tot en met maart bedragen variërend van 250 euro 'inschrijfgeld' tot een ton aan investeringen hebben verloren.

De frauduleuze advertenties, die rondgaan op sociale media, zijn voorzien van nepuitspraken waarin het lijkt alsof BN'ers de dienst achter de fraude onderschrijven. Potentiële slachtoffers krijgen de belofte in korte tijd veel geld te verdienen door een investering in de cryptomunt bitcoin.

Onder meer de namen van ondernemer John de Mol, presentator Humberto Tan en acteur Ruud Feltkamp worden in de advertenties misbruikt. Op websites waar de advertenties naar doorlinken, wordt onder meer misbruik gemaakt van de lay-out van grote media, zoals die nieuwssites van NU.nl en de NOS.

Hoe groot de schade van precies is, is niet duidelijk, omdat waarschijnlijk niet elk slachtoffer bij de Fraudehelpdesk aanklopt.

Misleidende bitcoinadvertenties