De Franse Internet Referral Unit (IRU) heeft 550 links van Internet Archive bestempeld als terroristische propaganda. Dat is volgens de archiefwebsite onterecht.

Internet Archive ontving meerdere e-mails van de Franse IRU waarin werd gevraagd om de links offline te halen, omdat die "terroristische propaganda" zouden bevatten. De links leiden onder meer naar een verzameling van muziek van Grateful Dead en naar video's van oude tekenfilms.

Het archief dacht eerst dat de mails afkomstig waren van de EU IRU, maar in een correctie beschrijft Internet Archive dat de Franse nationale IRU de afzender was. De IRU mailde via een adres van Europol.

De archiefsite kreeg ook een bericht van een Franse overheidsafdeling met het verzoek een link offline te halen. Die verwees naar een pagina met commentaar op de Koran. In de e-mail stond als reden dat de link "terrorisme uitlokte of vergoelijkte".

Internet Archive heeft de links niet verwijderd. De website deelt de "valse meldingen" van de IRU om aan te tonen dat nieuwe wetgeving rond dit onderwerp afbreuk zou doen aan de vrije verspreiding van informatie en de vrijheid van meningsuiting.

Voorstel: terroristische content binnen een uur offline

Het Europees Parlement werkt aan een verordeningsvoorstel, waarin staat dat websites en organisaties verplicht zijn om content binnen een uur te verwijderen nadat die inhoud als terroristisch is aangemerkt.

Internet Archive stelt dat het binnen de organisatie niet mogelijk is om hieraan te voldoen. Dat komt door het kleine aantal werknemers en door verschillende tijdzones. Verzoeken vanuit Europa om content offline te halen, zouden in veel gevallen pas 's nachts bij Internet Archive binnenkomen.

Het zou al erg genoeg zijn als de verkeerd aangemerkte links naar obscure pagina's zouden leiden, maar de Franse IRU verwijst naar enkele van de meestbezochte pagina's op de site." De archiefsite zegt dat daarop materiaal wordt verzameld met "een grote waarde voor onderzoek en educatie".