AMSTERDAM - Mailen, internetten en bankieren. De meeste mensen gebruiken hun computer voornamelijk daarvoor. Daarom is de simPC gemaakt, een eenvoudige computer waar alleen de belangrijkste functies op zitten. De pc is al meteen gebruiksklaar, er hoeft geen software geïnstalleerd te worden. Minister Brinkhorst van Economische Zaken nam woensdag in Amsterdam de eerste computer in ontvangst.

SimPC is gemaakt door het bedrijf SIM van Rob Rooken en Stefan Hoevenaar. De twee schoolvrienden merkten dat zij vaak in hun omgeving het verzoek kregen computerproblemen op te lossen.

"Beginnende computergebruikers zijn vaak al 50-plussers en zij hoeven geen grote 3D-games en dvd-speler op de computer" aldus Hoevenaar. Volgens hem gebruikt 99 procent van de mensen de computer vooral voor internetten, e-mail, bankieren, spelletjes, tekstverwerken en foto's opslaan.

De simPC werkt niet met windows. "Alle functies staan op het scherm dat de gebruiker meteen krijgt na het opstarten." De teksten zijn in het Nederlands en de letters zijn ook groter, wat volgens Hoevenaar het gemak ook ten goede komt.

Het is niet mogelijk om software op de computer te zetten, maar op internet kan wel muziek gedownload worden of spelletjes worden gespeeld. Het abonnement kost 10 euro, boven op het normale breedband-abonnement. De pc kost 349 euro zonder beeldscherm, toetsenbord en muis.