Facebook heeft maandag een groep extreemrechtse personen en groepen gebannen, meldt de Amerikaanse krant The Hill. De betreffende personen en organisaties zijn niet langer welkom op de sociale media van Facebook en dochterplatform Instagram.

Het gaat om het extreemrechtse Canadian Nationalist Front en zijn voorzitter Kevin Goudreau, de eveneens extreemrechtse organisaties Aryan Strikeforce, Wolves of Odin en Soldiers of Odin, en de Canadese politiek commentator Faith Goldy.

Een woordvoerder van Facebook laat aan The Hill weten dat de gebande personen en groepen Facebooks richtlijnen omtrent onder meer haatzaaien en discriminatie hebben overtreden.

Eind maart maakte Facebook bekend dat de extreemrechtse opvattingen white nationalism en white separatism voortaan verboden zijn. De termen verwijzen naar standpunten waarmee gepleit wordt voor respectievelijk het behoud van een 'witte nationalistische identiteit' en voor rassensegregatie.

Het zogenoemde white supremacism was op Facebook al verboden. Deze extreemrechtse beweging acht mensen met een lichte huidskleur superieur.

Het door Facebook voorheen gemaakte onderscheid in het beleid tussen de drie denkbeelden, die in de praktijk vaak overlappen, leidde tot veel kritiek onder historici en burgerrechtenorganisaties.