DEN BOSCH/AMSTERDAM - Voor het eerst is in Nederland een mobieltjesvirus opgedoken dat zich verspreidt via MMS (geluid- en beeldboodschappen). Een Nederlandse verkoopleider van de Russische infomatiebeveiliger Kaspersky kreeg het bestand afgelopen weekeinde toegestuurd, meldde onderzoeker R. Schouwenberg woensdag.

Het gaat om het virus Commwarrior.A , dat een half jaar geleden voor het eerst werd ontdekt en waarschijnlijk afkomstig is uit Rusland. Het mobieltjesvirus stuurt zichzelf door naar de nummers in het telefoonboek van het toestel. Het is daarom gevaarlijker dan het virus Cabir dat eerder in Nederland verscheen en dat zich alleen via het communicatiesysteem Bluetooth verspreidt.

Schouwenberg schat de risico's niet al te hoog in. "Het heeft een half jaar geduurd voor het virus hier was." Alleen telefoons met het besturingssysteem Symbian 60 zijn vatbaar. Het gaat dan om dure multifunctionele exemplaren zoals de Nokia 6630, 6680 en 7610.

Bovendien richt Commwarrior.A geen schade aan. De geïnfecteerde telefoongebruiker krijgt hooguit te maken met de kosten van de automatisch verstuurde MMS-berichten. Het virus is relatief eenvoudig tegen te houden of te verwijderen met speciale software.