Het Verenigd Koninkrijk wil directeuren van techbedrijven persoonlijk aansprakelijk stellen voor de verspreiding van kwalijke inhoud op hun platformen, schrijft The Guardian donderdag op basis op basis van een gelekt voorstel.

Het voorstel geldt niet alleen voor sociale media zoals Facebook en Twitter, maar ook voor zoekmachines zoals Google, berichtendiensten zoals WhatsApp en opslagdiensten zoals Dropbox.

Een nieuwe toezichthouder zou de techbedrijven moeten controleren om inhoud zoals terrorisme, kindermisbruik en zelfverminking in de gaten te houden en zo nodig in te grijpen. De Britse overheid zou dit orgaan aansturen.

Daarnaast staat in het voorstel dat sociale media jaarlijks een rapport moeten uitbrengen waarin wordt uiteengezet welke kwalijke inhoud de bedrijven op hun platformen tegenkomen en welke maatregelen worden genomen om dit tegen te gaan.

De Britse overheid wil dat techbedrijven een gedragscode ondertekenen, waarmee de ondernemingen beloven hun platformen veiliger te maken en gebruikers te helpen als zij zijn blootgesteld aan schadelijke inhoud. Volgens The Guardian worden daarin mogelijk ook regels omtrent de bestrijding van desinformatie en het reguleren van politieke advertenties opgenomen.

Volgens de krant heeft de aanslag op twee moskeeën in Christchurch in maart invloed gehad op de regels. De daad werd live uitgezonden via Facebook, maar de video's zijn pas na ruim een kwartier offline gehaald. Later verscheen de video ook op andere sociale media, zoals Twitter en Reddit.