De Amerikaanse retailgigant Amazon is van plan om 3.226 satellieten de ruimte in te schieten, waarmee het bedrijf internetverbindingen kan aanbieden, laat Amazon donderdag aan Geekwire weten.

Het gaat om drie groepen satellieten die op drie verschillende hoogten in een baan om de aarde moeten worden gebracht. De hoogste baan is 630 kilometer boven de aarde, waar 1.156 satellieten terecht moeten komen.

De satellieten moeten uiteindelijk internet gaan leveren aan een gebied tussen de noordelijke en zuidelijke breedtegraad van 56 graden. Grofweg is dat het gebied tussen de zuidgrens van Zweden en het zuidelijkste punt van Chili en Argentinië.

Amazon zegt zich vooral te willen richten op markten waar de toegang tot internet op dit moment beperkt is. Het gaat vermoedelijk nog jaren duren totdat de satellieten daadwerkelijk internetverbindingen kunnen leveren.

Amazon noemt zijn plan Project Kuiper, een verwijzing naar de Nederlandse astronoom Gerard Kuiper. Ook de Kuipergordel, een brede gordel van miljarden uit steen en ijs bestaande objecten die zich achter Neptunus bevindt, is naar hem vernoemd.