Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met een voorstel waarbij ID-kaarten in de Europese Unie verplicht worden voorzien van twee vingerafdrukken.

Nederland geeft op dit moment identiteitskaarten zonder vingerafdrukscans uit. De Europese Raad, die uit de staatshoofden van de 28 lidstaten bestaat, moet nog met de nieuwe regels akkoord gaan.

Met de maatregel wil de Europese Unie identiteitsfraude tegengaan. Ook moet de ID-kaart daardoor zowel praktisch als juridisch gezien meer op het paspoort gaan lijken.

Het plan leidde in augustus tot kritiek van de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming. Hij stelt dat de verwerking van de biometrische gegevens op de ID-kaart disproportioneel in strijd is met het recht op privacy.

Volgens de nieuwe regels moeten EU-landen bij de uitgifte van ID-kaarten verplicht twee vingerafdrukken afnemen van inwoners van twaalf jaar en ouder. Landen kunnen zelf bepalen of kinderen tussen de zes en twaalf jaar ook een dubbele scan moeten afstaan.

Als de nieuwe regels daadwerkelijk van kracht worden, dan blijven bestaande Nederlandse ID-kaarten zonder vingerafdrukken geldig tot de vervaldatum.