SAN JOSE - 's Werelds grootste fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems zet de stijgende lijn gestaag voort. Het Amerikaanse bedrijf heeft in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar, dat loopt tot 1 augustus, een nettowinst (voor bijzondere posten) geboekt van 772 miljoen dollar.

Dat is een lichte stijging ten opzichte van de voorgaande drie maanden, toen een winst werd behaald van 729 miljoen dollar. Dat blijkt uit cijfers die Cisco dinsdag na het sluiten van de effectenbeurs in New York heeft bekendgemaakt. De winst per aandeel kwam uit op 14 dollarcent. Daarmee heeft het bedrijf de verwachtingen van analisten overtroffen, die uitgingen van een winst per aandeel van 12 dollarcent.

Solide

Cisco-topman John Chambers sprak bij de presentatie van de cijfers tevreden van "wederom solide kwartaalcijfers" ondanks de economisch slechte tijden. "Wij blijven ons focussen op wat wij kunnen controleren, en de resultaten spreken voor zich."

De ontwikkelingen bij het technologiebedrijf gelden als een graadmeter voor de gehele branche. Voor het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar verwacht Cisco gelijke tot licht betere resulaten. De klanten zijn gezien de economische stand van zaken voorzichtig met investeren, constateert het bedrijf.

De nettowinst van de fabrikant van apparatuur voor onder meer verbindingen tussen computernetwerken is in vergelijking met het vierde kwartaal een jaar eerder met ruim 100 procent gegroeid. Toen maakte Cisco nog een winst van 7 miljoen dollar, maar het bedrijf maakte een moeizame tijd door. Inmiddels zijn allerlei kosten bespaard en heeft het bedrijf het programma voor het terugkopen van aandelen vergroot van 3 naar 8 miljard dollar.

De omzet kwam in het vierde kwartaal uit op 4,8 miljard dollar, tegen 4,3 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van het derde kwartaal is de omzet in de laatste vier maanden van het boekjaar nagenoeg gelijk gebleven.

Carter stapt op

Bij de presentatie van de cijfers werd tevens bekendgemaakt dat financieel topman Carter volgend jaar mei opstapt. Hij wordt dan zestig jaar en gaat met pensioen.