Australië heeft een nieuwe wet aangenomen waarmee socialemediabedrijven harder aangepakt worden als zij gewelddadige berichten niet snel genoeg wissen, zo schrijft Reuters.

Als gewelddadige content niet snel wordt gewist, kan Australië bedrijven als Facebook of Twitter een boete opleggen die oploopt tot maximaal 10 procent van de jaarlijkse wereldwijde omzet. Ook riskeren topmensen van de bedrijven een gevangenisstraf van tot drie jaar.

De wet is aangenomen door het Australische parlement en geldt volgens Reuters als antwoord op de aanslagen in het Nieuw-Zeelandse Christchurch van afgelopen maart. Bij twee schietpartijen in moskeeën vielen tientallen doden.

De schutter zond de aanslag live op Facebook uit. De beelden werden een uur lang veelvuldig verspreid, totdat Facebook ingreep en de video verwijderde. Dat tijdsbestek was volgens de Australische premier Scott Morrison "onacceptabel".

Gewelddadig beeld melden bij de politie

Sociale media in Australië moeten schadelijke foto's en video's voortaan binnen een "redelijke" tijd melden bij de politie. Beelden die moord, martelingen en verkrachting bevatten, moeten zo snel mogelijk worden gewist. Australische jury's zullen bepalen of dat snel genoeg gebeurt.

In een verklaring laat Google weten "geen terroristische content te accepteren" op zijn platforms, waaronder YouTube. Facebook was niet direct bereikbaar voor commentaar.