YouTube heeft besloten om video's met extreemrechtse inhoud online te laten staan, maar wel op andere manieren tegen de kanalen op te treden, laat het bedrijf dinsdag aan Motherboard weten.

Het bedrijf zal de betreffende video's uitsluiten van inkomsten, een waarschuwing aan gebruikers geven, vind-ik-leuks en reacties uitschakelen en de video's niet langer aanbevelen, zegt YouTube tegen de Amerikaanse nieuwssite.

Motherboard, dat een aantal video's met extreemrechtse inhoud aan YouTube voorlegde, merkt op dat de video's nog "eenvoudig vindbaar zijn via de zoekfunctie" van de site. Het gaat om video's waarin zogenoemd white nationalism en neonazigedachtegoed wordt gepromoot.

Internetplatforms zoals YouTube, maar ook Facebook en Twitter, liggen onder vuur vanwege de verspreiding van extreemrechts denkwijzen. De roep om maatregelen is gegroeid na de aanslag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland.

Het Amerikaanse persbureau Bloomberg publiceerde dinsdag een artikel waarin een aantal medewerkers van YouTube de top van het bedrijf ervan beschuldigt dat waarschuwingen omtrent kwalijke inhoud genegeerd werden om geen winst te verliezen.

Bij de aanslag in Christchurch op 15 maart zijn in totaal vijftig mensen om het leven gekomen. De 28-jarige verdachte zou zijn gemotiveerd door extreemrechts en islamofoob gedachtegoed. Het proces tegen hem begint op 5 april.