De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) raadt de Nederlandse overheid aan geen apparatuur uit China en Rusland te gebruiken in de vitale infrastructuur van Nederland.

Volgens de AIVD zijn de pogingen van China en Rusland om binnen te dringen in de infrastructuur aanleidingen om het gebruik van apparatuur uit de landen te bestempelen als een veiligheidsrisico.

Het advies van de inlichtingendienst komt op een moment dat Nederland zich klaarmaakt voor de uitrol van 5G, de opvolger van het 4G-netwerk. Daarnaast wordt gewerkt aan een vervanging voor C2000, het communicatiesysteem voor hulpdiensten.

Internationaal ligt de positie van de Chinese telecomfabrikant Huawei onder een vergrootglas. De VS waarschuwt dat China apparatuur van het bedrijf zou kunnen gebruiken voor spionage.

In Nederland zijn Kamervragen gesteld naar aanleiding van het bericht dat KPN zou overwegen om met Huawei in zee te gaan voor zijn 5G-netwerk. De bedrijven hebben de samenwerking niet bevestigd.

In de Verenigde Staten en Australië is het gebruik van Huawei-apparatuur verboden. Het Nederlandse kabinet heeft nog geen formeel besluit over de kwestie genomen.

Naar verwachting komt de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) eind mei met een risicoanalyse omtrent 5G-netwerken.