De wereldwijde omzet van muziek uit streaming is in 2018 met 34 procent gegroeid naar 8,9 miljard dollar (zo'n 7,9 miljard euro), blijkt uit cijfers die de internationale muziekorganisatie IFPI dinsdag heeft gepubliceerd (pdf).

In totaal verdiende de wereldwijde muziekindustrie vorig jaar 19,1 miljard dollar. Dat is een stijging van 9,7 procent in vergelijking met 2017. De stijging zit vooral in digitale diensten: de totaalomzet uit fysieke verkopen daalde met 10,1 procent.

Wereldwijd zijn de inkomsten uit streamingdiensten zoals Spotify goed voor bijna de helft van de omzet: 46,9 procent. Het grootste gedeelte is afkomstig van abonnees. Volgens de IFPI hebben 255 miljoen mensen een betaald abonnement op een streamingdienst. Zo'n 10 procent van de streaminginkomsten komt uit advertenties.

In maart heeft branchevereniging NVPI de cijfers voor Nederland gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het streamen van muziek vorig jaar 128,6 miljoen euro heeft opgeleverd en daarmee goed is voor bijna drie kwart van de totale omzet.