Gebruikers van e-maildienst Gmail krijgen de mogelijkheid om de verzending van een bericht in te plannen, maakt Google maandag op zijn website bekend.

De optie om berichten op een later moment te laten versturen, verschijnt bij het aanmaken van een nieuw bericht. De verzendknop krijgt een pijltje omlaag, waar de gebruiker op kan drukken. Daarna verschijnt de optie om de verzending van een e-mail in te plannen.

Google zegt dat de functie bijdraagt aan de verbetering van "het digitale welzijn" van gebruikers. Zo kan de afzender er 's avonds voor kiezen om zijn bericht de volgende dag te versturen, zodat een vrije collega niet gestoord wordt. Het is niet bekend wanneer de functie in Nederland wordt geïntroduceerd.

Google maakt Smart Compose ook beschikbaar in meerdere talen. Zo wordt Smart Compose in het Spaans, Italiaans, Frans en Portugees toegevoegd. Het is niet duidelijk wanneer Nederlands erbij komt. Met de functie kan Gmail suggesties doen tijdens het opstellen van e-mails.

Minder statische e-mails met meer mogelijkheden

Vorige week werd al bekend dat Gmail dynamischer wordt. Berichten moeten minder statisch worden weergegeven en meer mogelijkheden bevatten. Zo kunnen gebruikers direct vanuit de e-mail een vragenlijst invullen of reageren op suggesties in Google Docs.

Gmail bestaat maandag vijftien jaar. Het programma was in 2014 voorzien van Googles zoekmachine en leverde 1 GB aan gratis opslagruimte.