Facebook heeft honderden accounts, pagina's en groepen uit Pakistan en India verwijderd die zich volgens het bedrijf schuldig hebben gemaakt aan "gecoördineerd wangedrag". Dat maakt het bedrijf maandag bekend op zijn website.

Het gaat om één netwerk uit Pakistan, dat volgens Facebook werd beheerd door het Pakistaanse leger, en twee niet aan elkaar verbonden netwerken uit India, waarvan één gelinkt wordt aan de Indiase politieke partij INC.

De spanningen tussen India en Pakistan liepen in februari op na een aanslag in Kasjmir, een regio die door beide landen wordt geclaimd. Op onder meer Facebook, Instagram, Twitter en WhatsApp werd desinformatie verspreid.

Een van de netwerken bestond uit 24 pagina's, zeven groepen, 57 Facebook-accounts en vijftien Instagram-accounts, die volgens Facebook werden beheerd door het Pakistaanse leger. Op de pagina's werden politieke onderwerpen en het nieuws besproken, onder meer over de Indiase overheid. De pagina's werden door 2,8 miljoen mensen gevolgd.

Facebook linkt pagina's aan Indiase Congrespartij

Daarnaast zijn 549 misleidende Facebook-accounts en 138 -pagina's verwijderd die door Facebook worden gelinkt aan de Congrespartij (INC), de grootste oppositiepartij in India. De pagina's werden door ruim 206.000 mensen gevolgd en hebben volgens Facebook voor 2,7 miljoen Indiase roepie (ongeveer 34.700 euro) aan advertenties gekocht.

Van een ander netwerk zijn twaalf Facebook-accounts, één groep en één pagina op zowel Facebook als Instagram verwijderd. Het netwerk is door Facebook gelinkt aan een Indiaas IT-bedrijf en had omgerekend 62.300 euro aan advertenties besteed.

Facebook benadrukt dat alle pagina's zijn verwijderd omdat de netwerken zich schuldig hebben gemaakt aan "gecoördineerd wangedrag", en niet vanwege hun inhoud.