AMSTERDAM - Orkaan Katrina is live te volgen op het internet. De Amerikaanse weer- en klimaatorganisatie NOAA geeft om het half uur een visuele update waar orkaan Katrina zich bevindt. Ook op diverse webcams in en rond de stad New Orleans kan de internetter de gevolgen van de orkaan zien.

Orkanen ontstaan meestal rond de evenaar, daar waar de lucht het warmst is. Uit een NASA-onderzoek naar orkaan Isabel, die in september 2003 de Amerikaanse staat North Carolina teisterde, blijkt dat de geboorte van een orkaan al in het Afrikaanse Ethiopië kan ontstaan. Doordat wind vanaf de Rode Zee tegen de bergen van Ethiopië op wordt geblazen, kan de lucht daar zeer onstabiel worden. Hier onstaan dan buien en krachtige onweerswolken.

Klik hier voor de NASA-uitleg van orkaan Isabel

Als deze krachtige onweerswolken de zee bereiken, waar het zeewater dan wel een temperatuur moet hebben van minstens 27 graden Celsius, dan voedt het water het systeem. Als het uit die onweerswolk gaat regenen boven het warme water dan komt er condensatiewarmte vrij. De vrijgekomen energie zorgt er dan voor dat de lucht krachtig gaat stijgen. Vanuit de omgeving stroomt dan weer nieuwe lucht toe. De rotatie van de aarde zorgt er tevens voor dat het systeem op zichzelf gaat draaien.

Er ontstaat een tropische storm. Als de windsnelheden de 118 km/u overschrijden, dan spreken we van een orkaan. Het KNMI heeft op haar site de vijf klassen volgens de Schaal van Saffir/Simpson staan. Momenteel is orkaan Katrina een orkaan van klasse vier (was vijf).