Een hacker uit het Verenigd Koninkrijk heeft cyberaanvallen op Microsoft en Nintendo bekend. Hij is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijftien maanden, schrijft The Verge.

De 24-jarige man kreeg in januari 2017 toegang tot Microsoft-servers via de accountgegevens van een medewerker. Vervolgens uploadde hij software zodat hij drie weken lang vrij kon rondkijken op het netwerk.

Met de hackaanval verzamelde de veroordeelde man in totaal 43.000 gegevens. Die deelde hij onder anderen met een blogger die onaangekondigde Microsoft-producten via de documenten naar buiten lekte. Microsoft stelt dat de aanval 2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) aan schade heeft veroorzaakt.

De blogger heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden opgelegd gekregen. Hij moet daarnaast honderd uur aan vrijwilligerswerk uitvoeren.

Na arrestatie aanval op Nintendo

De hacker werd in juni 2017 gearresteerd, waarna hij op borg werd vrijgelaten. Vervolgens brak hij in maart 2018 in op het netwerk van gamebedrijf Nintendo waar hij toegang kreeg tot informatie over nog niet verschenen games.

Bij de Nintendo-hack werden 2.365 gebruikersnamen en wachtwoorden gestolen. In mei 2018 werd de aanval opgemerkt. De gamemaker zegt dat de aanval een schade tussen de 7 ton en 1,4 miljoen pond (tussen de 8 ton en 1,6 miljoen euro) veroorzaakte.

Eerder zat de man achter een grote hackaanval op speelgoedmaker Vtech, waardoor de persoonsgegevens van miljoenen kinderen op straat kwamen te liggen. Hij werd hiervoor niet vervolgd, omdat Vtech niet naar de rechter wilde stappen.