Russische autoriteiten hebben aanbieders van virtual private networks (VPN's) opgedragen om websites die in het land op de zwarte lijst staan te blokkeren, schrijft TorrentFreak.

In Rusland zijn bijvoorbeeld websites die naar extremistische content of illegale downloads leiden verboden. Via VPN-diensten waren zulke sites met een omweg nog wel bereikbaar, maar ook die mogen voortaan geen verboden webpagina's meer tonen.

President Vladimir Poetin verbood het gebruik van deze netwerken in 2017, maar veel van de diensten bleven in het land bestaan.

Aanbieders zoals NordVPN, EspressVPN, Kaspersky Secure Connection en OpenVPN hebben inmiddels opdracht van telecomwaakhond Roscomnadzor gekregen om aan de regels te voldoen. Aanbieder TorGuard kreeg de melding ook en besloot daarna om zich uit Rusland terug te trekken. Private Internet Access deed hetzelfde in 2016.

VPN-diensten krijgen een maand de tijd om aan de eisen van de Russische toezichthouder te voldoen. Zo niet, dan worden ook zij op de zwarte lijst van Rusland gezet.

Rusland heeft in 2018 al vijftig diensten waarmee inwoners van het land online blokkades konden omzeilen geblokkeerd. Destijds was niet bekend om welke diensten het ging.