Het Amerikaanse ministerie van Volkshuisvesting klaagt Facebook aan voor het "aanmoedigen, faciliteren en veroorzaken" van discriminatie van huizenzoekers. Dat maakt het departement donderdag bekend.

Volgens het ministerie overtreedt Facebook de Amerikaanse wet door de werking van zijn advertentiesysteem. Het systeem stelt adverteerders in staat om hun reclame toe te spitsen op een specifieke groep mensen.

Daarmee faciliteert Facebook discriminatie op het gebied van ras, huidskleur, herkomst, religie, relatiestatus, geslacht en handicap, is het oordeel van het Amerikaanse ministerie van Volkshuisvesting, dat toeziet op een eerlijke markt voor huizenzoekers.

De Amerikaanse minister Ben Carson wijst erop dat Facebooks advertentiesysteem "net zo discriminerend kan zijn als de deur voor iemands gezicht dichtslaan". Het ministerie wijst erop dat het feit dat Facebooks systeem "vaag en complex" is, geen reden is dat het bedrijf zich niet aan de wet hoeft te houden.

In augustus tikte het ministerie het sociale medium al op de vingers voor de werking van zijn advertentiesysteem. Eerder in maart kondigde het bedrijf maatregelen aan om discriminatie te voorkomen.