Google stelt een commissie aan die het bedrijf moet toetsen op ethische kwesties omtrent kunstmatige intelligentie. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt op zijn blog.

De groep deskundigen moet Google adviseren over 'slimme' technologie die door het bedrijf wordt toegepast. De commissie bestaat uit acht leden die in 2019 vier keer samenkomen. Aan het eind van het jaar publiceert de raad een rapport.

In het voorjaar van 2018 kreeg Google intern en extern kritiek over zich heen vanwege het leveren van kunstmatige intelligentie aan een droneproject voor het Amerikaanse ministerie van Defensie.

In juni werd bekend dat Google de samenwerking met het Pentagon, naar verluidt als gevolg van de kritiek, stopzet. Ook publiceerde Google richtlijnen die onder meer stellen dat het bedrijf kunstmatige intelligentie niet voor wapens zal inzetten.

Critici wijzen erop dat een van de leden van Googles ethische commissie, Dyan Gibbens, directeur is van het Amerikaanse dronebedrijf Trumbull Unmanned. Google zegt dat de leden op persoonlijke titel aan de commissie deelnemen, en niet namens hun bedrijf of organisatie spreken.