Het Europese Parlement heeft dinsdag voor de nieuwe auteursrechtenwet gestemd. Dit betekent dat het omstreden 'uploadfilter' van kracht wordt.

In totaal stemden stemden 348 parlementsleden voor de wet, terwijl 274 leden een tegenstem uitbrachten. Er is niet gestemd op amendementen die de wet konden aanscherpen of versoepelen.

De wet is omstreden vanwege artikel 13, dat voor een strengere regelgeving voor het uploaden van auteursrechtelijk materiaal zorgt. Techbedrijven worden verantwoordelijk voor eventuele schendingen van auteursrecht.

Grote online platformen zoals Facebook en YouTube moeten inhoud gaan controleren en waar nodig verwijderen. Critici vrezen dat de wet satire in de weg staat, omdat deze onder auteursrechtelijk materiaal geschaard zal worden.

Vicevoorzitter Andrus Ansip van de Europese Commissie noemt de wet op Twitter "een grote stap vooruit". Volgens hem bevat de wet voldoende garanties om de vrijheid van meningsuiting niet in de weg te staan.

De nieuwe wet bevat ook een zogeheten 'linktaks'. Wie een perspublicatie van een nieuwsorganisatie online wil delen voor commercieel gebruik, moet daarvoor vooraf toestemming krijgen.

Nu de wet is goedgekeurd, wordt hij naar Europese lidstaten gestuurd die hem goed moeten toepassen in de landelijke wetgeving. Dat kan een aantal jaar duren.

'Donkere dag voor internetvrijheid'

Julia Reda, die namens de Duitse Piratenpartij in het Europees Parlement zit, spreekt van een "donkere dag voor internetvrijheid", nu de wet is goedgekeurd.

De Nederlandse belangenorganisatie Bits of Freedom reageert op zijn blog ook teleurgesteld op de instemming. "Die uploadfilters maken veel fouten en blokkeren ook heel veel content onterecht. Op dit voorstel kwam dan ook enorm veel kritiek. Helaas heeft vandaag een meerderheid toch voor gestemd."