De Franse Raad voor de Moslimcultuur (CFCM), een Franse organisatie voor moslims, gaat Facebook en YouTube aanklagen voor het feit dat de video van de aanslag op de moskeeën in Nieuw-Zeeland op de sociale media zijn verspreid.

De man achter de aanslagen in Christchurch livestreamde de video zeventien minuten lang op Facebook. Later werden de beelden verspreid op andere platformen, waaronder YouTube. De beelden werden ook gedeeld via Instagram en WhatsApp (beiden onderdeel van Facebook), Twitter en Reddit.

De CFCM klaagt Facebook en YouTube aan voor het verspreiden van een bericht dat aanzet tot terrorisme, de menselijke waardigheid aantast en zeer waarschijnlijk door minderjarigen kan worden gezien, meldt het Franse persbureau AFP.

Facebook zegt maatregelen te hebben genomen om het verspreiden van de video tegen te gaan. De gelivestreamde video werd niet door de systemen van het techbedrijf herkend. Ook kwam de eerste melding pas na 29 minuten binnen, toen de live-uitzending al 12 minuten was afgelopen.

Bij de aanslag op 15 maart kwamen in totaal vijftig mensen om het leven. De 28-jarige verdachte zou zijn gemotiveerd door extreemrechts en islamofoob gedachtegoed. Het proces tegen hem begint op 5 april.

Scholieren Christchurch dansen haka's voor slachtoffers aanslag
62
Scholieren Christchurch dansen haka's voor slachtoffers aanslag