KPN zou op het punt staan om apparatuur van het Chinese telecombedrijf Huawei toe te staan voor de aanleg van zijn 5G-netwerk. Dat meldt RTL Z op basis van anonieme bronnen.

Volgens de nieuwssite hoeven KPN en Huawei alleen nog hun handtekeningen te zetten onder het contract dat ervoor zorgt dat Huawei het 5G-netwerk gaat aanleggen. Het is onduidelijk om wat voor apparatuur het precies gaat.

Huawei ligt momenteel onder een vergrootglas, na beschuldigingen van de Verenigde Staten dat China apparatuur van het bedrijf kan gebruiken om op het westen te spioneren. Om de aantijging kracht bij te zetten, dreigt de VS minder inlichtingen te delen met Europese bondgenoten als Huawei-apparatuur in telecomnetwerken van die landen te vinden zal zijn.

De beschuldigingen van de VS zijn niet voorzien van publiek bewijs, maar Europese landen kijken extra nauwkeurig naar eisen voor de aanleg van 5G-netwerken. Ook in Nederland wordt momenteel een strategie rondom China en Huawei geformuleerd.

Volgens RTL Z loopt KPN met de ondertekening van het contract vooruit op het standpunt van het kabinet, hoewel het contract volgens de nieuwszender nog niet formeel is ondertekend. Wel zou Huawei nog in maart willen beginnen met de bouw.

KPN en Huawei willen niet reageren

KPN-woordvoerder Stijn Wesselink zegt woensdag tegen NU.nl niet concreet in te kunnen gaan op de berichtgeving van RTL Z. Wel geeft hij aan dat KPN op dit moment met meerdere leveranciers kijkt naar de aanleg van zijn 5G-netwerk. Of Huawei een van die partijen is, kon Wesselink niet zeggen.

Ook Huawei wil niet op het artikel van RTL Z reageren. "Wij gaan nooit in op geruchten en doen dat nu dus ook niet", laat woordvoerder Janet Doorduin weten.