De politie heeft dinsdag twee verdachten aangehouden in een onderzoek naar cybercriminaliteit. Volgens de politie gaat het waarschijnlijk om enkele honderdduizenden euro's aan schade.

Het gaat om een 40-jarige man uit Leeuwarden en een 21 jarige-man uit Groningen. De man uit Leeuwarden is opgepakt op verdenking van witwassen van geld. De man uit Groningen wordt ervan verdacht sites voor nepwebwinkels te hebben opgezet. De politie heeft tien sites offline gehaald.

Het gaat om Engelstalige websites die Nederlandse winkels nabootsten, met webadressen die sterk lijken op die van erkende winkels met een KVK-inschrijving. Bezoekers werd producten als melkpoeder, energiedrank, shampoo, deodorant en sterke drank aangeboden. Na betaling werden de producten nooit geleverd en waren mensen hun geld kwijt.

De man uit Leeuwarden hield zich bezig met witwassen van geld dat werd verdiend met nepwebwinkels en het oplichten van financieel medewerkers van bedrijven. Die betaalden nietsvermoedend malafide facturen.

De politie kon de man uit Groningen opsporen via de Leeuwarder. De Groninger zou de sites voor hem hebben gebouwd, een verdere relatie tussen de twee verdachten wordt nog onderzocht.

De woningen van de twee mannen zijn doorzocht en de politie heeft computers en harde schijven in beslag genomen. Er volgt nu een onderzoek, de politie sluit niet uit dat er nog meer personen bij betrokken zijn.