AMSTERDAM - Een bedrijf in Amsterdam heeft een eenvoudige personal computer ontwikkeld speciaal voor de onvervaren gebruiker. Senioren zijn de belangrijkste doelgroep voor de simPC. Het apparaat biedt alleen de meest gebruikte mogelijkheden, aldus de aankondiging van de presentatie woensdag.

De simPC kost 349 euro plus een maandabonnement van 10 euro voor beveiliging en ondersteuning. De koper krijgt een pc voor internet, e-mail, chat, bellen, bankieren, beeldopslag, tekstverwerking en spelletjes. Het apparaat is kleiner dan een telefoonboek, gebruiksvriendelijk, ontbeert allerlei toeters en bellen, is stil en energiezuinig.

Het concept is gebaseerd op de wensen en vaardigheden van de beginnende computergebruiker. "Voor iederen die wel het gemak, maar niet de zorgen van een gewone pc wil", aldus de oprichters van het bedrijf SIM.

De simPC is onvergelijkbaar, zeggen de makers. "Maar je kunt er niet alles mee", benadrukt Stefan Hoevenaar. Zelf software installeren of cd's branden gaat bijvoorbeeld niet: "Daar is de simPC niet voor gemaakt. Het is een makkelijke en veilige oplossing."

De computer is vanaf 1 september verkrijgbaar in de winkel.