Facebook zegt in de eerste 24 uur na de aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland ruim 1,5 miljoen video's van die aanslag te hebben verwijderd.

Van die 1,5 miljoen video's werden 1,2 miljoen al automatisch bij het uploaden tegengehouden. Facebook gebruikt daarvoor kunstmatige intelligentie, die video's herkent die al eerder zijn geblokkeerd.

Toch stonden beelden van de aanslagen soms nog urenlang online, zeker in de eerste uren na de aanslagen. Mia Garlick, beleidshoofd van Facebook Nieuw-Zeeland, zegt dat ook video's waar de gevoelige beelden uit zijn gehaald worden verwijderd.

Vrijdag vielen er bij twee terroristische aanslagen in moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch en de buitenwijk Linwood vijftig dodelijke slachtoffers. De 28-jarige Brenton Tarrant, de hoofdverdachte van de aanslag, is aangeklaagd voor meervoudige moord.

De schutter zond zijn terroristische daden live uit via Facebook en Twitter, waarna de beelden ondanks oproepen van autoriteiten massaal werden gedeeld. Tarrant is zaterdag achter gesloten deuren voorgeleid en zijn proces begint op 5 april.

Nieuw-Zeelandse politie rijdt terreurverdachte klem
55
Nieuw-Zeelandse politie rijdt terreurverdachte klem