Google zou een derde boete voor machtsmisbruik boven het hoofd hangen, ditmaal voor het belemmeren van concurrerende adverteerders. De Europese Commissie maakt de boete volgende week bekend, zeggen drie ingewijden tegen The Financial Times.

Google kreeg de afgelopen jaren al tweemaal een recordboete van de Europese Commissie. In 2017 moest Google een boete van 2,4 miljard euro betalen omdat het zijn eigen productvergelijker voortrok in de resultaten van zijn zoekmachine.

In 2018 volgde opnieuw een recordboete van 4,34 miljard euro, toen omdat Google zijn machtspositie met Android zou hebben misbruikt. Google gaf zichzelf volgens de Europese Unie een oneerlijk voordeel door zijn diensten vrijwel verplicht te koppelen aan afname van Android door telefoonmakers.

Nu zou Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging haar pijlen richten op de advertentietak van Google, AdSense. Websites die een Google-zoekbalk op hun pagina plaatsten, zouden voorheen verplicht zijn geweest om enkel advertenties via AdSense te plaatsen.

Maximumboete van 13 miljard dollar mogelijk

Die regels uit 2006 zouden in 2009 zijn versoepeld. Toen werd het plaatsen van reclames van concurrerende adverteerders toegestaan, maar moest nog steeds verplicht een minimumaantal reclames van Google worden geplaatst. Dit beleid werd in 2016 totaal uitgefaseerd.

In theorie kan de Europese Commissie een boete tot 13 miljard dollar (ruim 11,4 miljard euro) opleggen: 10 procent van de laatste wereldwijde omzet van Google-moederbedrijf Alphabet, dat over 2018 een omzet van 136,8 miljard dollar draaide. De werkelijke boete wordt vermoedelijk vele malen lager dan dat maximum.

De Europese Commissie onderzoekt daarnaast of Google na oplegging van de andere miljardenboetes genoeg heeft veranderd aan zijn werkwijze. Vestager zei onlangs tegen Financial Times dat haar afdeling ook vroeg onderzoek doet naar of Googles zoekmachines voor vacatures en winkels wel aan de regels voldoen.