Google heeft de privacyvriendelijke zoekmachine DuckDuckGo toegevoegd aan de nieuwe versie van de Chrome-browser, schrijft TechCrunch woensdag.

DuckDuckGo is een op privacy gerichte zoekmachine. De makers zeggen gebruikers niet te volgen. Er worden bijvoorbeeld geen gebruikersprofielen aangemaakt en IP-adressen opgeslagen.

In Chrome kunnen gebruikers zelf een standaardzoekmachine instellen. Doorgaans is dat die van Google zelf, maar mensen kunnen ook kiezen voor de zoekmachine van Yahoo en Bing. DuckDuckGo bestaat al sinds 2008 maar werd voorheen niet door Chrome ondersteund.

De zoekmachine is voortaan in ruim zestig landen binnen de browser te gebruiken. DuckDuckGo-oprichter Gabe Weinberg zegt blij te zijn dat "Google het belang inziet om gebruikers ook een privacyvriendelijke zoekmachine te bieden". Google heeft niet uitgelegd waarom DuckDuckGo aan de browser is toegevoegd.

Eind vorig jaar droeg Google de domeinnaam Duck.com over aan concurrent DuckDuckGo. De link leidde eerst naar de zoekmachine van Google, maar brengt gebruikers nu naar die van DuckDuckGo.

Zo stel je een andere Chrome-zoekmachine in

  • Ga in de browser rechtsboven naar de drie stippen
  • Kies 'Instellingen'
  • Verander onder het kopje 'Zoekmachine' de zoekmachine die in de adresbalk wordt gebruikt