Een 22-jarige man uit Alblasserdam en een 21-jarige man uit Boskoop zijn maandag door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot een taakstraf van 160 uur voor het hacken van onder meer het Twitter- en Instagram-profiel van rapper Lil' Kleine.

Daarnaast kreeg het duo een gevangenisstraf van 32 dagen opgelegd. Die straf hebben zij al uitgezeten nadat ze in 2016 voor de hacks werden gearresteerd.

Sebastian B. en Romeo V. stuurden in 2015 en 2016 e-mails naar beheerders van meerdere Instagram-accounts, in een poging om uiteindelijk bij het account binnen te dringen. Ook heeft het duo inloggegevens aangepast, waardoor de eigenaar niet meer bij zijn account kon.

In een aantal gevallen gingen het om accounts die door de eigenaren voor persoonlijke inkomsten werden gebruikt. Sommige slachtoffers hebben inkomsten misgelopen, omdat zij tijdelijk of permanent geen toegang meer hadden tot hun Instagram-profielen.

De rechtbank rekent het de verdachten ook aan dat zij inbreuk hebben gemaakt op de privacy van de slachtoffers. Ook kan het vertrouwen in internet en sociale media door de hacks zijn afgenomen.