De Amerikaanse politie heeft de Bulgaarse oprichter van het cryptocurrencybedrijf OneCoin opgepakt omdat hij mogelijk een pyramidespel zou runnen, meldt Gizmodo.

Konstantin Ignatov werd vorige week woensdag opgepakt door de politie op het vliegveld van Los Angeles. Ignatov en zijn zus Ruja Ignatova zouden volgens de politie miljarden hebben verdiend aan OneCoin, dat "alleen maar is opgericht met fraude als doel".

Anders dan andere cryptomunten zoals BitCoin "had OneCoin geen waarde en gaf het investeerders geen mogelijkheid om bij te houden waar hun geld was gebleven", schrijft de politie. Investeerders verdienden geld als ze pakketten cryptomunten en lidmaatschappen aan anderen verkochten: de definitie van een piramidespel.

Waarde van OneCoin 'intern bepaald'

Het bedrijf boekte sinds haar stichting in 2014 2,2 miljard euro winst. In die tijd steeg de OneCoin-munt in waarde tot 29,95 euro, maar volgens de politie werd deze waarde "intern bepaald" door de verdachten. Het zou dus niet om een echte cryptomunt gaan: de politie vond ook geen spoor van een publiek blockchainregister waarop transacties werden bijgehouden.

Het grootste deel van de financiële schade ligt in China, en vijftien andere landen waarschuwden al eerder voor het bedrijf, meldt cryptomuntsite CoinDesk. De Chinese autoriteiten hebben zo'n honderd mensen aangeklaagd voor betrokkenheid bij OneCoin.

Ignatov kan maximaal twintig jaar celstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden aan fraude. Zijn zus loopt het risico op een veelvoud van die straf, maar zij is nog niet gearresteerd.