Facebook heeft in Groot-Brittannië een gecoördineerde verspreiding van desinformatie offline gehaald, maakt het bedrijf donderdag bekend. Het is voor het eerst dat het sociale medium op Groot-Brittannië gericht nepnieuws verwijdert.

Het gaat om 74 Facebook-accounts, 23 pagina's en vijf groepen. Op Instagram zijn eveneens 35 accounts verwijderd.

De pagina's verspreidden desinformatie over onderwerpen als religie, politiek, racisme, lhbt-onderwerpen en actualiteiten. Volgens Facebook hadden de betreffende Facebook-pagina's een bereik van 175.000 volgers. Op Instagram hadden de accounts 4.500 volgers.

De pagina's veranderden regelmatig van naam en plaatsten polariserende berichten over beide kanten van het politieke spectrum. De accounts presenteerden zich als zowel radicaal-rechts als tegenstanders daarvan.

Tijdens de gecoördineerde actie is van december 2013 tot oktober 2018 voor ongeveer 1.500 dollar (ongeveer 1.337 euro) aan advertenties gespendeerd. De reclames, bedoeld om een groter bereik te krijgen, zijn betaald in zowel dollars als ponden.

Het is onduidelijk wie er achter de gecoördineerde desinformatiecampagne zit.

Facebook verwijdert ook pagina's in Roemenië

Naast de actie die was gericht op het Verenigd Koninkrijk heeft Facebook ook op Roemenië gerichte pagina's en accounts verwijderd. Het gaat om 26 Facebook-accounts, vier pagina's en één groep. De Facebook-pagina's hadden een bereik van 1.550 accounts.

De pagina's en accounts plaatsten gecoördineerd politiek nieuws, onder meer ten faveure van de sociaaldemocratische PSD, de grootste politieke partij in het Roemeense parlement. Volgens Facebook was een deel van de activiteit te herleiden naar één persoon binnen de PSD.

Op de pagina's is sinds december 2013 voor 650 dollar aan advertenties gespendeerd. De reclames zijn betaald in dollars, euro's en Roemeense leu. De laatste advertentie werd in februari 2019 gekocht.