Het gebruik van schermen met blauw licht in de avond leidt tot slaapproblemen bij jongeren van dertien tot achttien jaar, blijkt woensdag uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Eerdere bevindingen dat regelmatig of langdurig schermgebruik in de avond tot verstoorde slaap leidt, worden in het onderzoek bevestigd.

Het RIVM werkte samen met het Amsterdam UMC, het Nederlands Herseninstituut en onderzoeksorganisatie Lifelines om onderzoek te doen naar schermgebruik van jongeren in de avond.

Van de kinderen in de leeftijd van acht tot dertien jaar gebruikt 22 procent elke dag 's avonds een scherm. Bij jongeren van dertien tot achttien jaar ligt dat aandeel op 83 procent.

Slechter slapen vanwege blauw licht

Het RIVM stelt dat de kinderen en jongeren die 's avonds langdurig schermen met blauw licht gebruiken, zo'n veertig minuten minder slapen dan kinderen en jongeren die dat niet doen. Dat komt met name doordat ze later gaan slapen.

Wie een scherm gebruikt in het uur voor het slapengaan, heeft meer slaapklachten, blijkt uit het onderzoek. Naast symptomen van slaaptekort overdag, worden de jongeren en kinderen 's nachts ook vaker wakker en komen ze lastiger in slaap.

Bij mensen die filters voor blauw licht gebruiken, werden de klachten verminderd. Eerdere onderzoeken wezen al uit dat blauw licht in de avond slaap kan verstoren. Veel telefoons en laptops hebben inmiddels oplossingen ingebouwd om dit soort licht te filteren, door het scherm een oranje gloed te geven.

Zo smerig is je telefoon
62
Zo smerig is je telefoon