Facebook-gebruikers die hun telefoonnummer hebben ingevuld, kunnen niet voorkomen dat hun profiel met dat nummer opgezocht kan worden. Dat ontdekte Jeremy Burge, die voornamelijk bekend is vanwege zijn werk rondom emoji's.

Gebruikers van Facebook kunnen hun telefoonnummer aan hun account koppelen, bijvoorbeeld om hun account extra te beveiligen.

Vrienden, kennissen of anderen die het telefoonnummer van iemand kennen, kunnen daarmee in sommige gevallen alsnog het Facebook-profiel van die persoon vinden. Facebook biedt geen optie om dat volledig te voorkomen.

Facebook-gebruikers kunnen via de privacyinstellingen van hun account opgeven wie hen met behulp van het telefoonnummer kan opzoeken. De opties daarbij zijn alleen 'Iedereen', 'Vrienden van vrienden' en 'Vrienden'. Hetzelfde geldt overigens voor e-mailadressen.

Facebook 'neemt feedback mee'

Het is onduidelijk of Facebook het mogelijk gaat maken om voor niemand vindbaar te zijn. Facebook zegt tegen TechCrunch dat het bedrijf niet ingaat op toekomstplannen.

Facebook stelt dat de instellingen "niet nieuw" en "niet specifiek voor tweestapsverificatie bedoeld" zijn. Het bedrijf waardeert de feedback en zegt die "mee te nemen".

In september werd Facebook al in verlegenheid gebracht, toen bleek dat het bedrijf het telefoonnummer dat mensen hadden opgegeven om hun account te beveiligen ook - zonder expliciete toestemming - gebruikte voor advertenties.

Facebook-gebruikers die hun telefoonnummer nooit met het sociale medium hebben gedeeld, zijn met dit nummer ook niet vindbaar voor vrienden, kennissen of andere Facebook-gebruikers.