DEN HAAG - Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gaat onderzoek doen naar de publicatie op internet van foto's van voetbalsupporters die half april betrokken waren bij de rellen rond de wedstrijd Feyenoord-Ajax.

De onafhankelijke instantie wil van de Rotterdamse politie weten wat de precieze overwegingen zijn geweest om voor dit opsporingsmiddel te kiezen.

Dat heeft een woordvoerder van het CBP vrijdag gezegd. Hij bevestigde daarmee een bericht in De Telegraaf. Volgens het college gaat het nu om de vraag of het middel in verhouding staat tot het doel dat de politie ermee wil bereiken. "Bij die proportionaliteit hebben we enige aarzelingen", aldus de zegsman.

Relschoppers

De politie had naar aanleiding van de rellen 250 foto's op internet gezet in de hoop dat de relschoppers herkend en opgespoord konden worden. Op basis daarvan zijn tot nu toe ongeveer honderd mensen aangehouden. Justitie in Rotterdam heeft al ruim vijftig relschoppers vervolgd. Ook de politie in Nijmegen heeft inmiddels foto's op internet gezet van verdachten van de rellen die uitbraken op de laatste avond van de Vierdaagse in Nijmegen.

De woordvoerder van het CBP wees erop dat foto's van verdachten in een politieregister zitten dat in principe een gesloten systeem is. De politie mag de foto's op internet publiceren. Maar dit is volgens het college wel een veel zwaarder middel dan het tonen van foto's bij een buurtonderzoek of op televisie, onder meer omdat foto's op internet vaak lang blijven staan en iedereen ze op elk moment van de dag kan bekijken.

Niet nieuw

De politie in Rotterdam wil niet reageren op de beweringen van het CPB en verwijst naar het Openbaar Ministerie. Volgens een woordvoerster van het OM in Rotterdam is de gekozen aanpak niet nieuw. "Het is al eerder gebeurd. Wat in deze zaak anders is, is de hoeveelheid foto's. Daar stonden overigens geen namen bij en zodra iemand was aangehouden ging de foto van internet af."