De malware Coinhive stopt op 8 maart van 2019. De dienst werd opgezet als alternatief voor traditionele advertenties, maar werd door criminelen misbruikt om cryptovaluta te verzamelen.

Coinhive stelt in een bericht op zijn website dat de dienst niet langer winstgevend te houden is. Redenen zijn onder meer de "crash" van de cryptomarkt in het afgelopen jaar, stellen de makers. Ook aangebrachte wijzigingen aan de cryptomunt monero zouden een klap zijn geweest voor Coinhive.

Coinhive staat bekend als een zogeheten 'cryptokaper', een malafide software die de processorkracht van computers overneemt om cryptovaluta te delven. Coinhive was specifiek op monero gericht.

Gebruikers van Coinhive hebben volgens de makers tot 30 april de tijd om hun virtuele geld op te nemen.

Verstopt in websites

De schadelijke software van Coinhive kan in websites zijn verborgen, waardoor bezoekers getroffen worden zonder dat ze het doorhebben. Rekenkracht van hun computers wordt dan gebruikt om het netwerk van de virtuele munt draaiende te houden.

Het internetbeveiligingsbedrijf Check Point schreef in januari dat Coinhive de meest voorkomende malafide software van 2018 was.