HOOFDDORP - Reisorganisatie Thomas Cook, van onder meer Neckermann en Vrij Uit, zet hoog in op internet. Over twee jaar moet 15 procent van de boekingen online verlopen. Hoeveel reizen nu via hun internetpagina worden geboekt, wil de organisatie niet bekendmaken. "Het ligt ergens rond de 5 procent", aldus directievoorzitter S. van der Heijden woensdag.
Neckermann
Vrij Uit

Boeken via internet heeft de nodige discussie met reisbureaus opgeleverd, gaf Van der Heijden eerder al toe. Reisagenten zouden vrezen voor hun baan als te veel boekingen via internet gaan lopen. Volgens de directievoorzitter zien de medewerkers inmiddels in dat "een zichzelf respecterende reisorganisatie niet meer zonder internet kan".

Concurrent TUI Nederland, met onder meer Holland International en Arke, laat de klanten bewust niet boeken via internet. Bij De Jong Intra Vakanties kan wel via internet worden geboekt, maar de reispapieren worden bij een reisbureau opgehaald. Dit is volgens De Jong omdat klanten aangaven dat graag te willen. "Bullshit" noemt Van der Heijden dat. "Zeker voor kleinere touroperators is het belangrijk goed contact te houden met de medewerkers."

Thomas Cook is de tweede reisorganisatie van Nederland, na TUI Nederland en voor OAD. Van der Heijden verwacht dit jaar 1,85 miljoen vakanties te verkopen, dat is 2 procent meer dan vorig jaar. De concernomzet zal met 20 procent stijgen tot 740 miljoen euro. Dat komt vooral door de overname van Broere Reizen eerder dit jaar.