De Europese Raad, die bestaat uit de staatshoofden van de 28 EU-landen, vindt dat Facebook te weinig transparantie biedt wat betreft de aanpak van desinformatie, meldt The Guardian donderdag op basis van een rapport dat donderdag wordt gepubliceerd.

"Het is voor ons heel erg moeilijk om te zien of ze (Facebook, red.) doen wat het zou moeten doen", zegt een bron tegen de krant. Ook eist Brussel meer transparantie van Twitter en Google.

De drie socialemediabedrijven hebben een gedragscode omtrent de aanpak van desinformatie ondertekend. Daarin staat onder meer dat dit kan worden aangepakt door nepaccounts en bots te verwijderen, het voor misleidende gebruikers moeilijker te maken om geld te verdienen en betrouwbare nieuwsbronnen meer zichtbaarheid te geven.

Bronnen van The Guardian stellen dat Brussel door Facebook slecht wordt geïnformeerd over de maatregelen die het bedrijf neemt. "Facebook heeft opnieuw verzuimd om alle benodigde informatie aan te leveren", laten EU-commissarissen Julian King en Mariya Gabriel weten.

Facebook heeft alleen in acht landen een factcheckpartner

Ook wijst Brussel erop dat Facebook in "slechts" 8 van de 28 landen samenwerkt met een factcheckerpartner, die gerapporteerde desinformatie op Facebook kunnen inzien en weerleggen. In Nederland werkt NU.nl op dit gebied samen met Facebook.

Brussel publiceert maandelijks een rapport over de voortgang van de aanpak van desinformatie. Donderdag wordt voor de tweede keer een rapport gedeeld.

Een woordvoerder van Facebook laat weten dat het bedrijf in januari gerapporteerd heeft aan de Europese Commissie over de vorderingen op het gebied van het bestrijden van desinformatie. Facebook wil nog steeds aan de eisen van de Europese Commissie voldoen en zal blijven rapporteren over de voortgang.