AMSTERDAM - De digitale versatile disk (dvd) is jong (1995), maar consumenten omarmen het systeem massaal. En de groei is er niet uit, dat bleek uit een rondgang bij de detailhandel.

Over het precieze aantal dvd-spelers bestaat onduidelijkheid. Zeker is dat het er veel zijn. Marktonderzoeksbureau GfK schat het aantal rond een miljoen, Free Record Shop zit daar met 850.000 stuks dichtbij. Daarin zitten overigens niet de apparaten die in computers zijn ingebouwd.

Verschillende camerastanden

Een dvd, digitale televisie, is anders dan de video. De beeld- en geluidskwaliteit is veel beter. Bovendien hoeft niet meer een hele band te worden afgespoeld om een speciaal beeld op te zoeken. Door de grote opslagcapaciteit van de dvd kunnen kijkers delen van films zelfs soms vanuit verschillende camerastanden bekijken.

Het grote verschil tussen de introductie van de dvd ten opzichte van de compact disk (cd) in de jaren '80 is dat er nu voldoende titels in de handel zijn. Bij de introductie van de cd waren muziekmaatschappijen terughoudend met het uitbrengen van titels. Volgens directeur inkoop J. da Silva van Free Record Shop brachten ze eerst "oude troep" zoals James Last op de markt. "Daar was weinig vraag naar. Wij zijn pas twee jaar na de introductie van de cd in die markt gestapt."

Free Record Shop stapte sneller in de dvd-handel. "De verkoop van dvd's is inmiddels 30 procent van onze omzet", aldus Da Silva. "En het gaat zo hard met dit product dat wij voor volgend jaar verwachten dat dvd's 40 procent of misschien wel meer van onze omzet gaan uitmaken."

Stuntprijzen

Volgens Da Silva heeft vooral filmmaatschappij Warner Brothers flink aan de weg getimmerd. "Zij brengen veel oude films uit. Dan moet je denken aan klassiekers als Mad Max en One Flew Over the Cuckoo's Nest. Die brengen ze meestal uit in verschillende combinaties. Wij proberen met sommige prijzen te stunten."

Da Silva vindt alleen dat de muziekindustrie achterblijft met de dvd. "Ik denk niet dat consumenten zitten te wachten op dvd's met alleen clipjes, maar wel op concerten van grote bands. Daar zie ik nog veel te weinig van."

Kinderkamers

Free Record Shop denkt overigens niet dat de videorecorder op korte termijn verdwijnt. "De omzet in video loopt wel flink terug. Consumenten willen niet meer dan een paar euro voor een film betalen. Ik verwacht echter dat afgedankte apparaten vooral doorschuiven naar de kinderkamers. Daar wordt wellicht ook het aanbod in titels op afgestemd."

Ook in de videotheken rukt de dvd op. Bij marktleider Videoland is de omzetverhouding tussen video's en dvd's inmiddels opgelopen tot 50 procent plaatjes tegen 50 procent videobanden. "Het aandeel van dvd is exorbitant opgelopen in het afgelopen halfjaar", aldus E. de Mooij van de keten. "Nieuwe toptitels worden in een verhouding van 60 (dvd) tegen 40 procent (video) aangeboden."

Explosief

De Mooij noemt de introductie van de dvd explosief. "De ontwikkeling hiervan is niet te vergelijken met die van de cd versus lp. De snelle acceptatie heeft mede te maken met het feit dat de consument al gewend is aan digitale dragers zoals de cd-rom en de cd."

Ook Videoland denkt dat de video de komende jaren nog niet heeft afgedaan. "Het aandeel dvd blijft de komende tijd flink groeien. Maar de video blijft nog even. Derhalve blijven films voorlopig ook bij ons op band beschikbaar."

Aanbieding Aldi

Tevens zijn de verkopers van apparaten enthousiast. Zelfs supermarktketen Aldi heeft een dvd-speler
in de aanbieding

'De prijzen zakken'

De prijs is echter aan erosie onderhevig. Ruim een jaar geleden was de waarde van de gemiddelde speler circa 350 euro. Tegenwoordig is dat volgens BCC gemiddeld 250 euro. "Het zou me niet verbazen als dat richting de 200 euro per stuk gaat", verwacht Van Schie. "Straks komen de kerstdagen eraan. Aan de onderkant van de markt komen er dan machines van rond de 100 euro in de winkels."

Van Schie ziet echter de video nog niet zomaar verdwijnen. "Er zijn nog niet veel dvd-spelers waar je programma's mee kunt opnemen. Dat kan met een video wel."

Volgens de manager duurt het nog wel een paar jaar voordat de dvd-speler met opnamefunctie breed in de markt staat. "Vorig jaar kostte een dergelijk apparaat ongeveer 2000 euro. Dit jaar is dat de helft, dus als ik deze lijn doorzet, wordt het over een paar jaar pas interessant om zo'n apparaat te kopen."