Clear History, een functie waarmee gebruikers kunnen inzien wat Facebook van hun internetgeschiedenis weet, is volgens Facebook-topman David Wehner later dit jaar voor het eerst te gebruiken.

De Clear History-functie laat gebruikers zien wat voor informatie Facebook heeft verzameld over hun gebruik van websites en apps. Ze kunnen er vervolgens voor kiezen om deze informatie te wissen.

Wehner zegt dat de functie invloed zal hebben op het vermogen van Facebook om op de gebruiker gerichte advertenties aan te bieden, schrijft de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Dat komt doordat Facebook profielen van gebruikers samenstelt op basis van data die het bedrijf via derde partijen inzamelt.

Het gaat om apps en websites die een zogenoemde Facebook-pixel op hun pagina's plaatsen. De code achter die pixel stuurt informatie over het gedrag van bezoekers naar Facebook. Momenteel is het niet mogelijk om te zien wat voor informatie het socialemediaplatform op deze manier verzameld heeft.

De Clear History-functie werd in mei vorig jaar aangekondigd, kort na het privacyschandaal rond het bedrijf Cambridge Analytica. Cambridge Analytica wist toen via Facebook informatie over miljoenen gebruikers te verzamelen.